Recepten

Duivekater
U kunt de trots van onze Zaanstreek, de duivekater, nu ook thuis maken! Uiteraard iets aangepast, want het recept van opa blijft natuurlijk ons geheim.
Voordeeg
Meng de helft van de bloem, gist, 150 ml melk en de helft van de suiker in de mixer of met de hand tot een egaal deeg. Laat het deeg in een kom, afgedekt met een vochtige theedoek, circa 60 minuten rijzen.
Deeg
Stap 1
Voeg de rest van de bloem, de rest van de melk en de suiker, het zout en de rasp van de citroen toe aan het voordeeg en laat de mixer circa 10 minuten draaien tot er een egaal deeg ontstaat. Met de hand mengen en kneden kan natuurlijk ook. Zorg ervoor dat je een mooi vliesje uit je deeg kunt trekken, zodat je weet dat de gluten goed gevormd zijn. Voeg de zachte boter toe en meng deze door het deeg. Bol je deeg op tot een mooie strakke bol. Laat je bol circa 30 minuten rijzen in een kom of ovenschaal onder een vochtige doek.
Stap 2
Verwarm de oven voor op 200°C. Vorm van je bol een langwerpig brood. Knip je deeg over de hele zijkant aan beide kanten in. Bestrijk het brood met wat losgeklopt ei en snijd er met een scherp mes figuren in. Laat de broden afgedekt met een theedoek nog circa 30 minuten rijzen.

Stap 3
Bak de duivekater in de oven in circa 20-30 min goudbruin en gaar.
Ingrediënten
- 400 g bloem
- 20 g verse- of 7 g gedroogde gist
- 200 ml volle melk
- 75 g suiker
- 8 g zout
- 1 citroen
- 50 g boter
- 1 ei