Recepten

Luilakbollen
De traditie bij ons in Noord Holland is om de dag voor Pinksteren luilakbollen te eten. Vroeger was het zo dat degene die als laatste wakker werd -de luilak- naar de bakker moest om deze witte bollen te halen. De bollen werden thuis of op het werk gevuld met een dikke laag stroop. En daarna? Tanden erin en genieten maar!
Luilakbollen
Stap 1
Strooi de bloem op het aanrecht en maak er een kuiltje in. Strooi het zout over de rand. Voeg de azijn, het water en de suiker toe aan het kuiltje. Meng dit vervolgens met je vingers door elkaar en meng al roerend -in kleine stapjes- de gist toe. Meng beetje bij beetje de bloem erdoor, maar pas op dat je geen dijkdoorbraak krijgt. Kneed het geheel vervolgens tot een soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten rijzen.
Uiteraard kunt u het deeg ook met de deegkneder draaien.
Stap 2
Verdeel het deeg in porties van 70 g en 25 g en rol er mooie bolletjes van. Zet de kleine op de grotere bolletjes, druk ze zachtjes aan en laat het geheel nog circa 30 minuten, afgedekt, rijzen.
Stap 3
Verwarm de oven voor op 220-240 °C. Bak de luilakbollen in circa 12-14 minuten gaar.
Zaanse stroop
Stap 1
Smelt de boter in een pan. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg de glucose, bruine suiker, zout en de vanille toe. Breng het geheel aan de kook en laat dit circa 2 minuten zachtjes doorkoken. Haal je pan van het vuur en laat de stroop tot 60 graden afkoelen. Voeg je eieren toe en roer deze langzaam door de stroop.
Stap 2
Draai het kleine bolletje eraf en vul de luilakbol met de Zaanse stroop. Daarna plaats je het kleine bolletje weer terug.
Ingrediënten
Luilakbollen
- 900 g bloem
- 18 g zout
- 45 g verse gist
- 9 g natuurazijn
- 480 ml water
- 18 g suiker
Zaanse stroop
- 68 g boter
- 145 g bruine suiker
- 168 g glucose
- 2 g zout
- 1/2 vanillestokje
- 2 eieren