Recepten

Rozijnenbollen
Deze rozijnenbollen zijn een lekkere variatie op witte bollen.
Rozijnenbollen
Stap 1
Meng, op de vulling en het zout na, alle ingrediënten door elkaar. Voeg na 1 minuut het zout toe en meng dit goed door de rest van de grondstoffen. Kneed er nu een afgekneed deeg van. Met een afgekneed deeg bedoelen we een deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Wanneer dit lukt betekent het dat het glutennetwerk goed is ontwikkeld. Draai nu als laatste de gewelde rozijnen door het deeg, doe dit kort zodat je gluten en rozijnen niet scheuren. Verdeel het deeg in 20 stukjes van 65 gram elk en bol deze op.
Stap 2
Laat de bollen afgedekt onder een theedoek 15 minuten rusten. Bol ze nog eenmaal strak op en leg ze in verband en met voldoende tussenruimte op uw ingesmeerde of met bakpapier beklede bakplaten; de bollen worden tijdens het bakken twee keer zo groot. Voor extra glans kunt u de bollen voor het bakken bestrijken met een losgeklopt ei. Laat de bollen afgedekt zo’n 70 minuten rijzen. Doe dit in een ruimtewaar het minimaal 21 graden is.
Stap 3
Verwarm de oven voor op 230°C. Bak de bollen in ca 10minuten goudbruin.
Tip: Iedere oven bakt anders. Kijk daarom iedere paar minuten door het ovenraam om te zien hoe het met de bollen gaat.
Stap 4
Bestrijk de bollen direct na het bakken met wat gesmolten boter. Het beschermd de bollen van uitdrogen en geeft ook nog eens wat extra smaak.
Ingrediënten
- 500 gram tarwebloem
- 30 gram verse- of 10 gram gedroogde gist
- 290 milliliter volle melk (lauw warm)
- 15 gram basterdsuiker
- 10 gram zout
- 50 gram boter (op kamertemperatuur)
- 1 eidooier
- Snufje kurkuma
- 400 gram gewelde rozijnen