Rozijnenbollen

Rozijnenbollen

Deze rozijnenbollen zijn een lekkere variatie op witte bollen.

Rozijnenbollen

Stap 1

Meng, op de vulling en het zout na, alle ingrediënten door elkaar. Voeg na 1 minuut het zout toe en meng dit goed door de rest van de grondstoffen. Kneed er nu een afgekneed deeg van. Met een afgekneed deeg bedoelen we een deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Wanneer dit lukt betekent het dat het glutennetwerk goed is ontwikkeld. Draai nu als laatste de gewelde rozijnen door het deeg, doe dit kort zodat je gluten en rozijnen niet scheuren. Verdeel het deeg in 20 stukjes van 65 gram elk en bol deze op.

Stap 2

Laat de bollen afgedekt onder een theedoek 15 minuten rusten. Bol ze nog eenmaal strak op en leg ze in verband en met voldoende tussenruimte op uw ingesmeerde of met bakpapier beklede bakplaten; de bollen worden tijdens het bakken twee keer zo groot. Voor extra glans kunt u de bollen voor het bakken bestrijken met een losgeklopt ei. Laat de bollen afgedekt zo’n 70 minuten rijzen. Doe dit in een ruimtewaar het minimaal 21 graden is.

Stap 3

Verwarm de oven voor op 230°C. Bak de bollen in ca 10minuten goudbruin.
Tip: Iedere oven bakt anders. Kijk daarom iedere paar minuten door het ovenraam om te zien hoe het met de bollen gaat.

Stap 4

Bestrijk de bollen direct na het bakken met wat gesmolten boter. Het beschermd de bollen van uitdrogen en geeft ook nog eens wat extra smaak.

14
April
2025
Moeilijkheidsgraad icon
Eenvoudig
bereidingstijd icon
±
100
min
baktijd icon
±
10
min
Materialen ↓

Materialen

bakpapier
bakplaat
deegkleedje
deegsteker-krabber
kwast
oven
plasticfolie
mixer-kneder
Materialen bestellen >
Ingrediënten ↓

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem
  • 30 gram verse- of 10 gram gedroogde gist
  • 290 milliliter volle melk (lauw warm)
  • 15 gram basterdsuiker
  • 10 gram zout
  • 50 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 1  eidooier
  • Snufje kurkuma
  • 400 gram gewelde rozijnen

Artikelen bestellen >
Voedings info↓

Voedingsinfo

Voedingswaarde per 100 gram
Energie KJ
732
KJ
Energie Kcal
175
Kcal
Vet
3
gram
Waarvan verzadigd
2
gram
Koolhydraten
33
gram
Waarvan suikers
11
gram
Vezels
2
gram
Eiwit
5
gram
Natrium
1
gram
Allergenen
Tarwe, melk, ei

Gerelateerde recepten

Muscle Boulanger logo

Meld je aan

voor de Bakken met Lex Nieuwsbrief

Dank u. Uw inschrijving is ontvangen!
Oops! Er ging iets niet goed tijdens het inschrijven.
×
Vraag 't Lex
mail icon

Vraag 't Lex

Je krijgt binnen 12 uur antwoord.

Uw vraag is ontvangen!
Oops! Er ging iets niet goed.
close icon mailform